Zelfmanagementondersteuning naar duurzaam gezond beweeggedrag; handvatten voor de zorgprofessional

DossierHBOPD.2018.03.016
StatusAfgerond
Startdatum1 september 2019
Einddatum10 juni 2022
RegelingHbo-postdoc 2018-2022
Thema's
  • Gezondheidszorg
  • Gezondheidszorgonderzoek, preventie en behandeling
  • Sport en Bewegen
  • Personalised medicine: uitgaan van het individu
  • Life Sciences & Health
  • Gezondheid en Welzijn

In Nederland groeit het aantal mensen met artrose naar 2,28 miljoen in 2040. Het is dan de meest voorkomende chronische aandoening. Artrose treft meestal de heup of knie. Vanwege langdurige of terugkerende pijn-en stijfheidsklachten en beperkingen in functioneren bezoekt jaarlijks de helft een fysiotherapeut.
Het evidence-based fysiotherapeutisch begeleidingstraject bestaat uit gerichte oefentherapie op maat en educatie. In de praktijk blijken het onvoldoende duurzaam toepassen van oefeningen en een inactieve leefstijl (gezond beweeggedrag) behandeleffecten te beperken.
Om het begeleidingstraject te optimaliseren vraagt dit van fysiotherapeuten coachingsvaardigheden, maatwerk en aandacht voor het integreren van beweegadviezen in de eigen leefomgeving – oftewel: zelfmanagementondersteuning. Voor fysiotherapeuten in de eerstelijnszorg is deze coachende rol echter nog relatief nieuw. Ook de nieuwe KNGF-praktijkrichtlijn Artrose heup-knie biedt fysiotherapeuten weinig handvatten. Verder is onduidelijk welke zelfmanagementondersteunende competenties hierbij nodig zijn.

Contactinformatie

Hogeschool Rotterdam

Elijane Doebar-Asmoredjo, contactpersoon
Telefoon: 010-7944505