In Nederland worden jaarlijks meer dan 2 miljoen operaties uitgevoerd waarbij 75% van de patiënten acute pijn krijgen. Bij één op de tien mensen ontwikkelt de acute pijn zich tot chronische pijn en bij één op de zeven mensen leidt dat tot langdurig ... Bekijk project »
Achtergrond en theorie
Veel forensische cliënten hebben (complexe) schulden. Deze schulden hangen sterk samen met andere problemen – zoals werk, huisvesting en (mentale/fysieke) gezondheid –, ontregelen het leven, belemmeren resocialisatie en ... Bekijk project »
Maatschappelijk context
De gezondheidszorg in Nederland staat de komende decennia enorme uitdagingen. Vanwege dubbele vergrijzing neemt de vraag naar zorg toe en tegelijkertijd stijgt het personeelstekort. Met de vergrijzing neemt ook het aantal ... Bekijk project »
Een steeds groter deel van het leven speelt zich online af. Ook het sociaal werk - alle zorg en ondersteuning die de kwaliteit van (samen)leven moet verbeteren - heeft te maken met deze digitalisering. Inmiddels experimenteren sociaal werk ... Bekijk project »
De afgelopen jaren zijn we een aantal keren geconfronteerd met de effecten van klimaatverandering. Lokale extreme neerslag zorgde voor overstromingen van kleine rivieren, terwijl een aantal droge zomers op rij tot schade voor de landbouw en de natuur ... Bekijk project »
Nederland heeft steeds meer daken. Die daken worden heet, wat zorgt voor energieverbruik en hittestress. Maar daken bieden ook enorme kansen, bijvoorbeeld voor opwekking van hernieuwbare energie, en biodiversiteit. In dit project leggen we de ... Bekijk project »
Het Lectoraat kringlooplandbouw “Circulaire Boerenerven” van Aeres Hogeschool Dronten zet in op de transitie van het gangbare landbouwsysteem naar een circulair landbouwsysteem met gesloten kringlopen van grondstoffen, nutriënten en energie, (her)... Bekijk project »
De gevolgen van extreme hitte en droogte tussen 2018 en 2020, en het bijzonder natte voorjaar in 2024, illustreren de impact van klimaatverandering op Europese en Nederlandse bossen. De Landelijke Bossenstrategie beoogt nieuw bos aan te leggen en ... Bekijk project »
De testcase combineert visuele en haptische stimulatie om kinderen bewust te maken van hun ademhaling na fysieke inspanning. Het doel is om te onderzoeken hoe deze combinatie kan bijdragen aan een verbeterde ademhalingstechniek tijdens het sporten en ... Bekijk project »
Het project ‘App4Support – doorontwikkeling en validering’ ondersteunt vrijwillige jeugdtrainers om sportuitval te voorkomen bij kinderen met milde psychosociale problemen. Hoewel sporten belangrijk is voor hun fysieke en mentale gezondheid, haken ... Bekijk project »
Flaaks streeft naar verduurzaming van outdoorsporten zoals wielrennen. De startup ontwikkelde de DuPoncho, een innovatief product dat een praktisch probleem oplost: het gebrek aan comfortabele en handige omkleedmogelijkheden op locatie. Door samen te ... Bekijk project »
In Nederland bezit 45% van de huishoudens één of meerdere gezelschapsdieren, zoals honden, katten, konijnen en knaagdieren. Deze dieren vervullen een belangrijke rol in het leven van hun eigenaren, waarbij ze niet alleen gezelschap bieden maar ook ... Bekijk project »
Hogeschool Rotterdam en Franciscus gaan in het L.INT-lectoraat Eigen Regie hun unieke expertises inzetten voor verpleegkundig onderzoek gericht op het versterken van eigen regie van patiënten én verpleegkundigen. Samen met consortiumpartners Albeda ... Bekijk project »
De consumptie van teveel zout zorgt voor significante gezondheidsschade. Mosterd is dé smaakmaker van belangrijke maaltijden in Nederland, maar bestaande strategieën om zout te reduceren in mosterd werken onvoldoende en zijn bovendien niet altijd ... Bekijk project »
De hbo-thematafel Energietransitie en Circulariteit (thematafel E&C) richt zich op drie zaken:
• Zichtbaarheid van hogescholen in het landelijke onderzoeks- en innovatiebeleid, i.c. het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid (MTIB) en ... Bekijk project »
Dit project richt zich op duurzame extractie en hergebruik van gadolinium (Gd), een zeldzaam aardmetaal dat onder andere wordt gebruikt in computerchips, maar ook in MRI-contrastmiddelen in de medische praktijk. Omdat waterzuiveringsinstallaties deze ... Bekijk project »
Het uitlijnen van optische elementen, zoals hoogwaardige lenzen, is een complexe taak die essentieel is voor de assemblage van diverse fotonische producten. Een circulaire lens moet in vijf vrijheidsgraden worden gepositioneerd, terwijl asymmetrische ... Bekijk project »
In het L.INT lectoraat Stem van Kinderen in de Pleegzorg bundelen Hogeschool Rotterdam en het Nederlands Jeugdinstituut hun krachten. Het fundamentele internationale kinderrecht om gehoord te worden (IVRK, 1989) wordt in de praktijk van de ... Bekijk project »
De zorgvraag neemt toe door de vergrijzing, wat leidt tot een toename van aandoeningen zoals mensen met Parkinson of beroertes. Dit resulteert in een grotere behoefte aan zorg terwijl het aantal zorgmedewerkers afneemt. Veel ouderen belanden in een ... Bekijk project »
In een maatjesproject wordt een deelnemer met een ondersteuningsbehoefte gekoppeld aan een vrijwilliger die deze ondersteuning kan bieden. Een professionele organisatie zorgt voor de werving, training, koppeling en ondersteuning van de maatjes. In ... Bekijk project »
In Nederland is er een toenemende urgentie om inclusieve pedagogische (speel)leeromgevingen voor kinderen te creëren, zodat zij alle kansen krijgen om veilig en gezond op te groeien. Uit onderzoek blijkt dat samenwerking tussen opvang, onderwijs en ... Bekijk project »